Lad mig først slå det fast – at starte en webshop kræver stor forberedelse og at holde den kørende, hårdt arbejde.
Går man helhjertet ind i at starte sin webshop og laver sit forarbejde grundigt, er der stadig masser af muligheder for at få en succesfuld webshop – ja for mange vil det at starte en internet forretning være den eneste mulighed.
Bevæger man sig lidt rundt på internettet, og kigger lidt på eventuelle konkurrenter, vil man ofte opdage et stort væld af forskellige webshops. Det afskrækker ofte mange, specielt hvis man ser på børnetøjsbranchen, så kommer der nærmest en ny webshop til hver dag. Hvad de fleste ikke ser, er at der for tiden også lukker en webshop ret ofte – og det er nødvendigvis ikke kun på grund af at udbuddet er for stort. Det er mere end ofte fordi webshoppen ikke har viden nok om at drive en webshop og ikke yder det stykke arbejde der skal til.
Investerer du tiden til at sætte dig ind i hvordan man driver en internet forretning, og indser at det kræver hjælp udefra, så kan man nemt ligge sig i spidsen og tage store markedsandele fra de eksisterende – det er noget jeg har set adskillige gange, også i børnetøjsbranchen.
Hvordan kommer jeg så i gang på den rigtige måde
Der er rigtig mange ting man skal vide noget om, når man starter en webshop. Du skal kende til, eller have hjælp til de traditionelle ting som indkøb, logistik, administration og regnskab. Specielt i tøjbranchen er det vigtigt at være en dygtig indkøber – en af de største børnetøjs webshop gik konkurs fordi de lavede forkerte indkøb.
Overvej at bruge et lagerhotel til at håndtere alt hvad der hedder logistik, pakning, forsendelse, håndtering af reklamationer og den slags. Det er irriterende slavearbejde, som du ligeså godt kan outsource med det samme, så du kan koncentrere dig om dine kunder, produkter og markedsføring. Du får nok at se til ud over at pakke varer. Den dag du så har fået en vis størrelse i omsætning, kan du ansætte et par studerende til at komme og håndtere den slags for dig – men i mange tilfælde er et godt samarbejde med et lagerhotel faktisk langt det bedste.
Det vigtigste valg – en webshop platform
Det sværeste valg du skal tage, er hvilken webshop platform du skal bruge. Der findes tre forskellige måder at oprette en webshop på.
1) Programmering fra bunden
du kan vælge at hyre et programmeringsfirma og bygge den fra bunden. Det er ofte noget der hurtigt kan koste 300 – 500.000 kroner. Selvom du laver en investering af den kaliber, er det ikke 100% sikkert at du får et godt resultat – oftere er det faktisk lige modsat. For at du kan bygge din egen webshop kræver det stor erfaring med hvad der virker, og hvad der ikke virker. Jeg anbefaler ikke du vælger dette med mindre du enten selv har minimum 5 års erfaring eller mere med at drive en webshop.
2) Open source løsningen
Open source betyder at det er gratis tilgængeligt software – en masse programmører verden over hjælper alle til med at vedligeholde softwaren. Du kan hente det gratis fra internettet og installere på en server. Med open source kan du faktisk starte en webshop uden omkostninger – hvis du kan programmere. Kan du ikke programmere, skal du ud og have fat i en der kan, og det kan hurtigt koste mange tusinde.
3) Standard hostede webshops
Der findes en masse virksomheder i Danmark, der har programmeret et webshop system fra bunden, og så gjort det tilgængeligt for et månedligt beløb. Her kan man så ofte købe en masse ekstra moduler, så du kan få en webshop med de funktioner du har behov for.
Jeg anbefaler, at hvis det er første gang du skal starte en webshop, at du starter med løsning 3, en standard hosted webshop. Der får du alle de basale ting du har behov for, og selvom løsningen måske koster 700 – 900 kroner i måneden, når du har fået alle nødvendige moduler med, så er det stadig godt givet ud. Hvis du så en dag vokser ud af denne, kan du enten programmere en fra bunden, eller installere en mere fleksibel open source løsning.
Hvad skal jeg vide noget om
Når du har de traditionelle ting på plads, så begynder din færden ud på internettet. Her skal du vide ting som søgemaskineoptimering, konverteringsoptimering, webanalytics, Google Adwords, bannerannoncering, affiliate marketing, email marketing og sociale medier.
Du behøver ikke være en ekspert på alle områder, men du skal have en basal viden om hvad det er. For hvis du ikke ved hvad de forskellige ting er, så bliver du først og fremmest overhalet af dine konkurrenter, men du ved heller ikke hvad du har brug for eksperter til.
Søgemaskineoptimering hjælper dig til at få besøgende ind i din webshop fra søgemaskinerne. Det vil sige hvis du søgemaskineoptimerer din webshop og produkttekster, så kan du komme til at rangere højest i Google, hvilket giver mange besøgende.
Konverteringsoptimering hjælper dig til at gøre din webshop bedre, så flere personer køber noget i din webshop. For en ting er at få besøgende, men en anden ting er at få dem til at købe noget.
Webanalytics hjælper dig til at se statistik på din webshop. Hvis du ikke ved hvor mange besøgende og hvad de besøgende laver, kan du ikke optimere din webshop, og uden det, har du ingen anelse om hvordan det går.
Dertil kommer så at du skal vide hvordan du markedsfører din webshop. Det bedste og hurtigste værktøj er Google Adwords, hvor du kan købe dig til placeringer i søgemaskinen Google. Du kan for ned til 40 øre købe dig til en besøgende på ord du vælger. Sælger du fx Diesel bukser, kan du lave en annonce hos Google Adwords og så kan du købe ordet ”Køb Diesel bukser”. Hvis folk så søger i Google på ordet ”Køb Diesel bukser”, så vil din annonce dukke op. Du betaler først Google de 40 øre i det øjeblik nogen klikker på din annonce.
Skal jeg være på de sociale medier
Måske. Det var jo ikke til meget hjælp tænker du. Det er korrekt, der kan jeg næsten ikke sige noget klogt, da det afhænger meget af situationen. Mange webshopejere har forsøgt sig med Facebook og brugt en masse tid, uden at kunne registrere et eneste salg. Hvorimod andre har kæmpe succes med at få en masse ”fans” og gøre dem til loyale kunder.
Sociale medier kræver meget nærhed og kontakt til dine kunder. Det kræver at du viser dit eget ansigt frem og gør dig interessant. De der oplever størst succes er ofte dem der kan gøre deres Facebook side til noget man som kunde, bare ikke kan lade være med at besøge.
Konklusion – hvis muligt
Hvis man kan konkludere noget, så er det at du skal sætte dig ned og tænke tingene igennem inden du starter. Sørg for at du får fat i de rette folk til at hjælpe dig – der er masser af hajer derude som ikke ved hvad de laver. Tro ikke at du sparer penge ved at vælge naboens søn, der lige kan sætte en webshop op. I længden kommer det til at koste dig mange frustrationer og omkostninger ved at lægge det om i et andet system. Jeg får et utal af opkald fra folk der har fået brændt fingrene, enten er deres programmører pludselig begyndt at studere og ikke længere har tid, eller rejst til Thailand i 12 måneder.
Vælg en ordentlig webshop platform. Sørg for at tjekke deres referencer – tjek et par webshops der ligger på platformen. Virker det godt eller håbløst forældet. Kontakt en af de webshopejere og hør dem om deres erfaring med webshop platformen.
Det samme gør sig gældende når du hyrer marketingsfolk der skal hjælpe med Google Adwords kampagner, Facebook marketing, Søgemaskineoptimering – kontakt deres referencer. Der findes adskillige eksempler på folk der sætter referencer på deres hjemmeside, som ikke holder vand. Grib knoglen og ring til referencerne.
Men det bedste råd jeg kan give dig, er at du skal komme i sving. Start med en standard hosted webshop og prøv dig frem – det er den bedste måde at lære på.
Vil du undgå de værste faldgruber, så har jeg beskrevet hele processen igennem fra forretningsplan, valg af webshop platform, søgemaskineoptimering, webanalytics og marketing i min bog Webshop Hvordan. Når du har læst den, er du klædt på til at tage de rigtige valg.
Som en ekstra gratis bonus får du lov til at høre et af de interviews jeg har lavet, der handler om hvad man skal tænke over inden opstart. Det er et interview med en af Danmarks mest erfarne e-handelsfolk, Martin Thorborg, der står bag Jubii, Amino og Spamfigher.
Lyt til det her – Martin Thorborgs snak om generel e-handel
Læs mere om Webshop Hvordan her
Jakob Garde says
Hej Brian, tak for din post og email osv. Interessant læsning. Jeg har researchet en hel masse international materiale om e-handel på det sidste, så det er sjovt at læse noget her i DK.
Omkring e-handels platform, hvorfor ikke køre noget WordPress + shop plugin? Eller går det ind under “open source løsning”?
hvis man googler kan man se f.eks. dette:
http://speckyboy.com/2008/10/23/10-powerful-shoppingecommerce-plugin-solutions-for-wordpress/
Brian Brandt says
En kombi mellem et shop-plugin og WordPress går jo nok ind under open source løsningen – men det er ikke noget jeg anbefaler til større webshops. Til en større webshop (200+ produkter) bør du bruge et dedikeret system såsom Magento i stedet. WordPress vil simpelthen ramme for mange forhindringer, da det ikke som udgangspunkt er beregnet til at være shopsystem.
Brug det rigtige værktøj til det opgaven.
Jakob Garde says
Tak for svaret, nu forstår jeg.
Det lyder til at man kan starte i det små med noget wordpress, og måske få prøvet forskellige ting af. Vel at mærke UDEN at kunne programmere – mit indtryk er at man kun kunne “kunne programmere” hvis man vil gøre løsningen langtidsholdbar(?).
Brian Brandt says
Du kan såmænd også godt programmere dig langt hen ad vejen i WP e-commerce, men spørgsmålet er om det vil være det smarteste. Der ville jeg nok vælge Magento i stedet – også fra start, hvis tanken er det skal udvides senere.
Magnus V. Søby says
Dejligt indlæg,
Jeg har et lille spørgsmål til Webshop-løsning/Open-source: “Med open source kan du faktisk starte en webshop uden omkostninger – hvis du kan programmere.”
Hvad går under at kunne “programmere”? Er html/css nok eller skal der flere boller på suppen?
Brian Brandt says
HTML / CSS kal nok få dig et godt stykke i designet – og de fleste ting findes der plugins / moduler til, så hvis du er lidt erfaren med CMS’er og den slags, kommer du langt uden programmeringsevner.
Mikael Andersen says
Hej Brian
Godt indlæg. Jeg var dog på udkig efter en lille køreplan for i hvilken rækkefølge man skal sørge for indløsningsaftale, bankgaranti, osv. og hvad man selv skal foretage sig i den henseende.
Måske det var en ide, at føje de ting til ovenstående.