Hvad ville vi gøre uden den elektriske pære. Jo da, man havde stearinlys og fakler, men det er nu bare mere praktisk at kunne trykke på stikkontakten og så vupti, kan man igen læse videre i sine pergamenter. Men hvem opfandt den egentlig, det er ikke Thomas Edison som mange tror.
Derimod var det Warren De La Rue i 1820 som opfandt glødelampen, ved at sende en elektrisk strøm igennem en spole af platin opsat på et rør der var pumpet fri for luft. Den lignede egentlig meget godt den lampe vi kender i dag, med en glødetråd med en hvis modstand der skabte varme. Platinet blev så varmt, at det glødede et intenst lys og med platinets høje smeltepunkt, ja, der smeltede det simpelthen ikke.
Platin var dog for dyrt og opfindere verden over ledte i hele fem årtier før Edison i 1878 tog patent på en pære med glødetråd af kul, stammende fra bomuldsfibre. Uheldigt for Edison var der året før en britisk opfinder, Joseph Swan, der havde opfundet et lignende apparat. Swan sagsøgte Edison og vandt, amerikaneren blev tvunget til at Swan skulle få del i den britiske afdeling af sin elektricitetsvirksomhed.
Så det var ikke Edisons opfindelse der fik ham i historiebøgerne, men mere det, at han forsynede verden med den elektricitet der fik pæren til at lyse!
I 1910, cirka 30 år efter, havde mere end 3 millioner mennesker elektrisk lys i deres hjem. På dette tidspunkt var kultråden erstattet med wolfram, som har et højere smeltepunkt.
Faktisk, så er pæren ikke særlig effektiv, da den faktisk kun omdanner 5% af den elektricitet til lys, resten fiser ud til fuglene i form af varme. Derfor har man også senere hen udviklet halogenlys der er langt mere effektive. Men sådan går det jo, udviklingen, og det er vi jo kun glade for. Stearinlys havde det jo med at gå ud på må og få.
[…] hvor det er slut med Edisons glødepære, og LED er blevet et reelt alternativ, ser fremtidens belysning ud til at blive en meget lille del […]