Hvordan redder man provinsbyerne

Jeg var til et møde den anden dag med de forskellige erhvervsforeninger fra Kibæk og Sdr Felding. Der eksisterer en fælles forening, Aaskov – men den har nu mistet tilskuddet fra Herning kommune og derfor var vi samlet for at finde en fremtidig løsning.

Kibæk by i forfald

Det er efterhånden ved at være en kendsgerning, Kibæk by er i forfald. Flere og flere butikker har lukket, enten af økonomiske årsager eller fordi de er gået på pension. Der har endnu ikke været nogle til at tage over, og det er synd. Sidst gik det ud over Dagli Brugsen, der ligger lige overfor mit kontor, så min kilde til nem frokost er forsvundet, æv.

I stedet for at bruge mere tid på at klage, vil jeg hellere prøve at være lidt konstruktiv, og håber andre ønsker at melde ind med ideer.

Hvad kan redde en “centerby” i forfald?

Først har jeg tænkt ideer til hvad de mange bygninger der står tomme kan bruges til:

Atalié for kunstnere i mange afskygninger (en idé jeg hørte om på mødet)

Iværksætter kuvøse – lave en masse kontorlokaler der med støtte fra kommunen kunne lejes ud til iværksættere med gode ideer.

Oprette niche uddannelser – hvis byen har ekspertviden på nogle områder?

Specielle sportsfaciliteter – kunststofbane til FC midtjylland spillernes vintertræning, Crossfit træning, boksetræning, Pilates, Yoga, Zumba etc.

Gaming center – en slags netcafe hvor man kunne “uddanne” børn i computerspil (det er kæmpe i Kina, hvorfor ikke i Danmark, vi har jo nogle af verdens bedste counterstrike spillere).

Skating center – kunne også indeholde en klub, så de unge har et sted at opholde sig samlet

Cafe – vi mangler en god cafe. kunne sættes sammen med en netcafe, spillehal, klub, etc

Åbent værksted – her kunne man komme med møbler og andet og reparere dem

Øvelokaler til musikere – et sted hvor nykomne talenter kunne komme. Kunne evt tjene sig hjem ved at hvis musikerne fik succes, så betalte de et beløb. Musikskolen er vel også interesseret i den slags.

Vidensdeling – lokaler til møder, foredrag andet.

Hvad mener du kan redde en lille provinsby på ca 3000 indbyggere i forfald ?

Kommenter traditionelt eller med din sociale profil

Gratis bog om Online Markedsføring

Jeg arbejder professionelt med online marketing strategi, søgemaskineoptimering, e-handelsoptimering og konverteringsoptimering.

Jeg har skrevet en bog der hedder "Online Markedsføring", den bringer dig ind i en verden af online markedsføring. Den kan du hente helt gratis her - Online Markedsføring.

Comments

 1. says

  Det er et spændende problem du rejser Brian og noget som desværre r tilfældet rundt omkring i rigtig mange byer i landet.

  Personligt er jeg ikke tilhænger af, at man “støtter” noget som ikke kan finde ud af at køre rundt af sig selv, så at tage den konstruktive hat på og finde ud af hvad der kan trække liv til en by er den helt rigtige indgangsvinkel.

  Det jeg synes mangler i mange byer (Herning er nok en god undtagelse) er, at man driver byen som “en virksomhed”. Der skal udtænkes handlingsplaner, laves målsætninger, udføres projektopfølgninger løbende osv. osv.

  En by (og et land for den sags skyld – noget DK ikke har fattet endnu) skal give mennesker et klart billede af WIIFM. Er der ikke en klar grund til at flytte til eller investere i Kibæk, så er der ingen der gør det.

  Er der vilje i den lokale handelsstand til at gøre noget ved det og er der nok “kraft” bag til at der kan træffes nogle beslutninger?

  /Mikael

 2. says

  Du har ret, der skal tænkes mere “whats in it for me”. Ofte tænker de små byer meget mere i frivilligt arbejde og foreningsliv, da det er man “vokset op” med. Og så tror jeg det er svært at ændre sin holdning til en mere “virksomhedsorienteret” en.

  Små byer er vant til at blive “støttet” fra de større byer, og får man ikke støtten, så kæmper man bare mere med den store by om at få sit tilskud.
  Den store by støtter så kun, hvis de kan se at der virkelig ligger tanker og handlekraft bag.
  Et godt eksempel på det, er fx Kibæks nye multihal – hvor Kibæk selv har fået samlet ca. 7 millioner sammen, og så har Herning ydet et tilskud på en masse millioner. Den multihal står færdig til sommer – og noget som jeg ser som et kæmpe gennembrud for en lille provinsby.

  Samme projekter kunne godt lade sig gøre andre steder – dog har finanskrisen virkelig gjort det svært.

 3. says

  Hvordan er opbakningen blandt de selvstændige/virksomheder der er tilbage i Kibæk? At satse/håbe på støtte fra større byer (som heller ikke har penge) er en lidt usikker tilgang.

  Kender ikke til omtalte “multihal”, men kan ikke mindes, at der er ret mange byer der har fået deres “haller” til at fungere. Men de ser flotte ud :)

 4. says

  Jeg mener heller ikke vi skal satse på støtte fra Herning kommune, for der kommer ikke nogen penge fra – men det er sådan det i “fortiden” har fungeret, da de små lokalsamfund ikke selv kan stable flere millioner på benene.

  Det er godt spørgsmål med de selvstændige – det vil jo vise sig nu hvor Herning kommune har taget den sidste støtte væk fra byen. Mange af virksomhederne er jo små enmandsvirksomheder, tømrere og den slags – og de har jo som regel nok i at passe sig selv.. og forretninger er der ikke ret mange af tilbage. Så det bliver en lang og sej kamp for at skabe udvikling..

 5. says

  Ingen tvivl om at det bliver svært. Men hvis det var let, så ville alle gøre det.

  Jeg tror det vigtige er, at løfte i flok. Jeg ved at Lemvig har gang i en del aktive projekter for netop at vækste byen og handlen (ved godt at det er en større by, men de er super aktive på det område).

 6. says

  Ak ja. Udkantsdanmark. Jeg bor selv i Vinderup – en naboby til holstebro. Sygehuset bliver lukket ned i Holstebro, og der bliver lavet et nyt ”super”sygehus i Gødstrup (ja, du har heller ikke hørt om Gødstrup før, vel?).
  Det er ikke noget der ligefrem styrker provinsbyerne, at man skal køre endnu længere for at komme på sygehuset.
  Super gode forslag.
  Lokaler til iværksættere lyder super fedt. Det kunne jeg godt tænke mig at der var mere af.
  Vinderup har også cirka 3000 borgere. Heldigvis ligger det lige i midten af Skive, Struer og Holstebro. Så det har muligheder om end de er blevet formindset pga. lukning af Holstebro sygehus. Jeg tror at uddannelse er det vigtigste for en lille by. Der skal simpelthen være folkeskoler (som minimum).

  • says

   Jeg kan bare se at folk flytter fra de små byer som ikke har en folkeskole. Men det er jo ikke så meget redning, som det er et must for at folk overhovedet gider at bo i en lille by.

 7. says

  Det der sker i DK pt, er det, som der er sket på Grønland i årtier. Unge mennesker søger mod storbyerne for at studere, og opleve det liv, som der følger med. Bygderne i Grønland lider voldsomt under dette, da de stille og roligt uddør…
  Og det er praktisk talt det, som er ved at ske i DK. Yder områderne vil stille og roligt uddø, da befolkningen smutter mod storbyerne.

  En af de ting, som måske kan være en redning er, at denne massive flugt føre ofte til billige huslejer i yderområderne. Dette kan større firmaer måske finde interessant på sigt, men det kræver igen, at de kan lokke kvalificeret arbejdskraft til.
  Jeg er overbevidst om, at produktionsselskaber sagtens kan udnytte dette, men nu falder produktionen i DK, så det hjælper næppe nok…

  Det er utrolig svært, at standse en tendens som denne, da eneste mulighed er at “købe” folk til yderområderne. Men det er igen ik en holdbar løsning, da disse mennesker vil fraflytte det øjeblik, at tilskuddet forsvinder. Verden ændre sig, og det gør lille Danmark også på godt og ondt ;D

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Loading Facebook Comments ...